‘ECOS Y PASOS PERDIDOS DE JUAN GARCÍA OLIVER’

  • 14/02/2022
  • 19:00h.
  • Casal Barri EAMP

A càrrec de: d’Agustín Guillamón. Organitzat pel Taller d’història del Clot-Camp de l’Arpa.

‘ECOS Y PASOS PERDIDOS DE JUAN GARCÍA OLIVER’

Hi ha una pregunta clau, la resposta de la qual condiciona inevitablement la nostra comprensió de la figura, la militància i el pensament de Joan García Oliver.

Per què i com el revolucionari García Oliver, protagonista indiscutible de la insurrecció del 19 i 20 de juliol del 1936, es va convertir deu mesos més tard en el protagonista indiscutible de l’ordre contrarevolucionària d’abandonament de les barricades?

La pueril hipòtesi de “la traïció” dels líders no explica res. L’única resposta vàlida, que fa encaixar totes les peces del puzle i, a més, explica el canvi de García Oliver de revolucionari en bomber, és aquesta: Joan García Oliver, com la immensa majoria de la militància cenetista, va substituir els seus principis llibertaris per la ideologia d´unitat antifeixista, amb l´objectiu únic de guanyar la guerra al feixisme.

L’antifeixisme va ser la pitjor conseqüència del feixisme, perquè la unitat antifeixista amb partits burgesos, estalinistes o republicans suposava la renúncia a les conquestes revolucionàries del juliol del 1936 i als principis essencials de l’anarquisme en pro de la sagrada unió de tots els antifeixistes, i això suposava la renúncia a la revolució.

Activitat Gratuïta. No cal Inscripció.

  • 14/02/2022    19:00h.
  • Casal Barri EAMP